Y├Âresel Tadlar   

UN ├çORBASI: Az miktarda ya─č ile un tencerede g├╝zel bir koku ├ž─▒karana kadar kavrulduktan sonra i├žine az miktarda domates suyu veya sal├ža konur.Suland─▒r─▒larak bir ta┼č─▒m kaynat─▒l─▒r.

MISIR UNU ├çORBASI: Tencerede su kaynat─▒l─▒r.─░├žine m─▒s─▒r unu ve tuz koyarak  un s─▒cak suda iyice ├ž─▒rp─▒l─▒r. ├çok koyu bir hal al─▒ncaya kadar kaynat─▒l─▒r.Taba─ča al─▒n─▒r, ├╝zerine ayran d├Âk├╝lerek yenilir.

KE┼×KEK ├çORBASI ( ─░R─░ ├çORBA ) : Bulgur gibi ├žekilmi┼č m─▒s─▒r taneleri ak┼čamdan ─▒l─▒k suda  b─▒rak─▒l─▒r. Ayr─▒ca bir kapta fasulyede ─▒slat─▒l─▒r.M─▒s─▒r bulguru iyice y─▒kad─▒ktan sonra, bir tencerede oca─ča konulur.Bir miktar pi┼čtikten sonra, ha┼članm─▒┼č olan fasulye i├žine konulur.Pi┼čmesine yak─▒n iki ├╝├ž ba┼č so─čan, yeterli ya─č tavada k─▒zart─▒l─▒r ve k─▒rm─▒z─▒ biber ilave edilir.Kar─▒┼č─▒m pi┼čmekte olan tencereye bo┼čalt─▒l─▒r.Bir ta┼č─▒m daha kaynat─▒ld─▒ktan sonra yenme─če haz─▒rd─▒r.

KARA LAHANA ├çORBASI: Kara  lahanan─▒n g├Âbekli k─▒sm─▒ ha┼član─▒r,s─▒k─▒l─▒r ve ince ince do─čran─▒r.Kaynamakta olan suya at─▒l─▒r.Suyun i├žine bir miktar m─▒s─▒r unu koyularak,koyu bir ├žorba elde edilir.├ťzerine ya─č gezdirilerek yenme─če haz─▒r hale getirilir.

PAZI YAPRA─×I DOLMASI- ISPIT YAPRA─×I DOLMASI- KARA LAHANA DOLMASI: ├ľnce dolma yap─▒lacak paz─▒ yapra─č─▒ ha┼član─▒r.Pirin├žle bir dolma i├ži haz─▒rlan─▒r.─░├žine nane,maydonoz,karabiber ilave edilir.Bir miktar ya─ča so─čan  do─čranarak hepsi birlikte kavrulur.Paz─▒ yapraklar─▒na sar─▒larak bir tencereye dizilir.Az miktarda su ile pi┼čirilen dolma yeme─či ├╝zerine yo─čurt konularak yenir.

AYVA A┼×I: Bir iki kg ayva ince ince dilimlenerek, tencereyle oca─ča konulur.─░├žine ┼čeker ilave edilerek uzun s├╝re kaynat─▒l─▒r.Rengi de─či┼čmeye ba┼člay─▒nca ocak kapat─▒larak so─čumaya b─▒rak─▒l─▒r.Tabaklara konulan a┼č ├╝zerine d├Âv├╝lm├╝┼č ceviz serpilerek yenir.

PEKMEZL─░ FASULYE: Fasulye ha┼članarak bir miktar su ile tekrar oca─ča konulur.─░├žine pekmez veya ┼čeker konularak pi┼čirilir.Bu yeme─čin ├Âzelli─či i├žine ya─č konmadan yap─▒lm─▒┼č olmas─▒d─▒r.

MANTARLI B├ľREK: Mantar temizlenir,do─čran─▒r,kendi suyu ile bir tencerede ha┼član─▒r.├ťzerine ya─č, do─čranm─▒┼č kuru so─čan,karabiber konur ve kavrulur.Daha sonra yufkalar tepsiye dizilir.├ťzerine s├╝t, yumurta ve ya─čdan haz─▒rlanm─▒┼č kar─▒┼č─▒mdan bir iki ka┼č─▒k serpilir.├ťzerine bir kat yufka daha konur,├╝zerine mantar ve kar─▒┼č─▒mdan  konularak tekrar yufka ilave edilir.Haz─▒rlanan b├Ârek f─▒r─▒nda pi┼čirilir.

KABAK B├ľRE─×─░: Kabak rendeden ge├žirilir, ceviz d├Âv├╝lerek haz─▒rlan─▒r.Haz─▒rlanan yufka ya─članm─▒┼č tepsiye serilerek, ├╝zerine ince bir kat ├žekilmi┼č  kabak, ┼čeker ve ├žekilmi┼č ceviz serpilir.Bir kat yufka ilave edilir, yufkan─▒n ├╝zerine yeniden kabak, ┼čeker,ceviz,konularak ayn─▒ i┼člem 7-8 yufka oluncaya kadar s├╝rd├╝r├╝l├╝r.Haz─▒rlanan tepsinin ├╝zerine yo─čurt,yumurta,ya─č kar─▒┼č─▒m─▒ s├╝r├╝l├╝r.Pi┼čirilen b├Ârek dilim dilim kesilerek servis yap─▒l─▒r.

PIHTI: Kasaptan al─▒nan kelle iyice temizlenir ve b├╝y├╝k bir tencereye konularak pi┼čirilir.Pi┼čen kelle kemiklerinden temizlenerek etleri par├žalan─▒r.Temiz bir tencereye konup ├╝zerine pi┼čme suyudan ilave edilerek, kaynamaya b─▒rak─▒l─▒r.Kaynamaya ba┼člay─▒nca ├╝zerine bol sar─▒msakl─▒ yo─čurt d├Âk├╝lerek k─▒vama geldikten sonra so─čumaya b─▒rak─▒l─▒r.Yemek iyice so─čuduktan sonra,so─čuk olarak yenir.

MANTAR KAVURMASI: Mantarlar iyice temizlenip, bol su ile y─▒kan─▒r.Bir tencerede ha┼član─▒r.Suyu s─▒k─▒larak bir kenara b─▒rak─▒l─▒r.Ba┼čka bir kapta iki ├╝├ž ba┼č so─čan ya─č i├žinde iyice ├Âld├╝r├╝l├╝r, i├žine birka├ž ye┼čil biber, rendelenmi┼č bir domates koarak bir ka├ž dakika pi┼čirilir.├ťzerine ha┼član─▒p s├╝z├╝len mantar konularak kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.├ť├ž be┼č dakika kavrulduktan sonra servis yap─▒l─▒r.

ISPIT KAVURMASI: Isp─▒tlar─▒n ├ži├žekleri saplar─▒ndan ayr─▒l─▒r ve saplar ince ince do─čran─▒r.─░yice y─▒kand─▒ktan somnra kaynak suda ha┼članmaya ba┼član─▒r.Saplar yar─▒ ha┼čland─▒ktan sonra ├ži├žekleride ├╝zerine boca edilir.Ha┼čland─▒ktan sonra s─▒k─▒larak s├╝z├╝l├╝r.Ba┼čak bir kapta ya─č eritilir., i├žine iki ├╝├ž yumurta k─▒r─▒l─▒r, bu yumurtalar ka┼č─▒kla da─č─▒t─▒l─▒r,├╝zerine s─▒k─▒lan ─▒sp─▒tlar konulur, bir ka├ž dakika kavrulu.Tencere ocaktan al─▒n─▒rken,├╝zerine do─čranm─▒┼č ye┼čil so─čan konarak kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.Taze olarak yenir.

TUR┼×U KAVURMASI: Biber,fasulye,domates tur┼čular─▒ kar─▒┼č─▒k ve sade olarak ince ince do─čran─▒r.Suda bekletilerek tuzu al─▒n─▒r.Ba┼čka bir kapta ya─č ve iki ├╝├ž ba┼č so─čan kavrulur.├ťzerine suyu s─▒k─▒lm─▒┼č tur┼čular ilave edilerek kavrulur.

D─░KEN ─░LME─×─░ KAVURMASI: Diken ilmekleri suda y─▒kan─▒p ince ince do─čran─▒r.Biraz ha┼članarak suyu s─▒k─▒l─▒r.Bir tavada ya─č eritilerek i├žine yumurta k─▒r─▒l─▒r.├ťzerine ha┼članm─▒┼č diken ilmekleri konarak,kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒p pi┼čirilir.Ocaktan al─▒n─▒rken ├╝zerine do─čranmam─▒┼č ye┼čil so─čan ilave edilir,tuz konur.Taze olarak yenir.

KESTANE A┼×I: Kestaneler bir kenarlar─▒ndan kesilerek suda ha┼član─▒r.Kabuklar─▒ biraz a├ž─▒l─▒nca suda al─▒n─▒r,kabuklar─▒ soyulur.Ba┼čka bir tencerede ├╝zerine bolca su istedi─či kadar ┼čeker konularak,uzunca bir s├╝re pi┼čirilir.Arada bir, kep├že ile kar─▒┼čt─▒r─▒larak ezilir.So─čuk olarak yenir.

ISLAMA: Tavuk veya mantar pi┼čirilir.Cevizler ├žekilir.Pi┼čmi┼č yufka yuvarlak rulo yap─▒l─▒r.3-cm uzunlu─čunda kesilir.Tavuk veya mantar suyuna bast─▒r─▒larak tepsiye dizilir.├ťzerine mantar veya par├žalanm─▒┼č tavuk eti serpi┼čtirilir,ceviz serpilir.─░stenilirsebu i┼člem ikinci defa tekrarlan─▒r.Mantardan yap─▒lan tirite ya─č ilave edilir ve s─▒cak olarak yenir.

KARA LAHANA KAVURMASI:Kara lahanan─▒n g├Âbekli k─▒s─▒mlar─▒ temizlenerek, iyie y─▒kan─▒r.S─▒cak suya at─▒larak ha┼član─▒r.Tencereden a─▒narak so─čutulur ve s─▒k─▒l─▒r.Bir tavada 3-5 kuru so─čan do─čran─▒p kara lahana ilave edilir ve bir ka├ž dakika kar─▒┼čt─▒r─▒larak kavrulur.

GAYGANA: Derince bir kaba yar─▒m kilo kadar un, ├╝zerine 3-4 yumurta,tuz,kabartma tozu,biraz su konularak s─▒v─▒ bir hamur elde edilir.K─▒zd─▒r─▒lm─▒┼č ve ya─članm─▒┼č tepsiye d├Âk├╝lerek, alt ├╝st edilmek suretiyle pi┼čirilir.Daha sonra dilimlenerek yenir.

KABAK EKME─×─░: Kabak kabuklar─▒ soyulur, rendeden ge├žirilir.├ľb├╝r tarafta yufkal─▒k hamur haz─▒rlan─▒r, yufka a├ž─▒l─▒r.├ťzerine rendelenmi┼č kabak ince olarak serilir.├ťzerine tez ┼čeker az miktarda ├žekilmi┼č ceviz serpilir.├ťzt├╝ne ├ži─č bir yufka kapat─▒l─▒r,kenar─▒na bast─▒r─▒l─▒r.Hafif ate┼čte pi┼čirilir.

ISPANAK B├ľRE─×─░: Ispanaklar y─▒kan─▒r,temizlenir,sular─▒ s─▒zd─▒r─▒l─▒r,ince ince k─▒y─▒l─▒r.├ľb├╝r tarfta yufkal─▒k hamur haz─▒rlan─▒r,k├╝├ž├╝k par├žalara ayr─▒l─▒r.─░nce bir yufka a├ž─▒l─▒r.Yufkan─▒n yar─▒s─▒na tuzlanm─▒┼č ─▒spanak serpilir.Yufkan─▒n di─čer yar─▒s─▒ ├╝zerine ├ževrilir,kenarlar─▒ bast─▒r─▒l─▒r.Hafif ate┼čte sa├ž ├╝zerinde pi┼čirilir.├ťzeri s─▒cakken ya─član─▒r ve yenir.

 MISIR ├ç├ľRE─×─░: 1Kg. M─▒s─▒r unu tuz ve su ile koyuca yo─črulur.K─▒zd─▒r─▒lm─▒┼č bir tepsinin i├žine pancar yapraklar─▒ serilir.├ťzerine yine kara lahana yapraklar─▒ ├Ârt├╝lerek, f─▒r─▒nda pi┼čirilir.

BAZLAMA: Yufkal─▒k bir hamur haz─▒rlan─▒r.─░ki yufkal─▒k b├╝y├╝kl├╝kte hamur kal─▒nca a├ž─▒l─▒r.Sa├ž ├╝zerinde pi┼čirilerek,alt─▒ ve ├╝st├╝ ya─član─▒r.s├╝r├╝len ya─č s├╝t ile kar─▒┼č─▒kt─▒r.

KESME MAKARNA: 1kg kadar un,tuz ve su ile ├žok sert bir hamur haline getirilir.Kal─▒nca a├ž─▒larak ├╝zeri unlan─▒r ve ikiye katlan─▒r.┼×erit halinde kesilen hamurun 2-3 tanesi ├╝st ├╝ste konarak ince ince kesilir.Elekten elenir,s─▒cak suda ha┼član─▒r,suyu s├╝z├╝l├╝r.├ťzerine ya─č ve toz ┼čeker ├žekilmi┼č ceviz serpilerek yenir.

B─░┼×─░ EKMEK: Yufkal─▒k hamur haz─▒rlan─▒r.Normal olarak tufka a├ž─▒l─▒r,├žok hafif ate┼čte pi┼čen ekme─čin ├╝zerine konur.Her ikisi birlikte ├ževrilir.A├ž─▒lan yufka ├ževrilen taraf─▒n ├╝st├╝ne konarak, ekmek pi┼čirilme─če devam edilir.S─▒ca─č─▒ ile birbirinden ayr─▒l─▒rlar.

MALAK: M─▒s─▒r unu elenir, kaynamakta olan tuzlu suyun i├žine at─▒larak iyice kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.├çok koyu bir ├žorba elde edilir.Ocaktan indirilip iki ka┼č─▒kla kesilerek ┼čekillendirilen malzeme tepsiye dizilir.├ťzerine eritilmi┼č ya─č ve pekmez gezdirilerek yenilir.

AVUZ: Yeni yavrulu─čan ine─či  ilk iki g├╝nl├╝k s├╝t├╝ birle┼čtirilerek tencerede kaynat─▒l─▒r.Arada bir kar─▒┼čt─▒r─▒larak i├žine ┼čeker d├Âk├╝lerek tatland─▒r─▒l─▒r.So─čuduktan sonra yenir.

MANTAR YEME─×─░: Mantarlar y─▒kan─▒r, temizlenir, do─čran─▒r.Bir tencerede ya─č eritilerek i├žine 3-4 ba┼č so─čan do─čran─▒r.Biraz pi┼čtikten sonra i├žine biber,domates konulur,pi┼čime─če devam edilir bir bardak suyla tuz ilave edilerek pi┼čirilir.

CULLAMA (TEPS─░ B├ľRE─×─░): 12 yufka haz─▒rlan─▒r.Bunlardan iki tanesi rulo yap─▒larak ince ince k─▒y─▒l─▒r.Tepside ya─č eritilerek i├žine 3-4 yumurta k─▒r─▒l─▒r ve pi┼čirilir.k─▒y─▒lan ekmekler ├╝zerine konarak kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.Pi┼čmi┼č yufkalar teker teker tepsiye dizilerek ├╝zerlerine ya─čl─▒ s├╝t serpilir.Aralar─▒na yap─▒lan i├žten konularak yufkalar ├Ârt├╝l├╝r.Ayn─▒ i┼člem yufkalar bitinceye kadar tekrarlan─▒r.Ate┼č ├╝zerinde alt edilerek pi┼čirilir.

SULU PANCAR: Pancar temizlenir, iri iri do─čran─▒r.Kaynar suda ha┼član─▒r.Bir tencerede so─čanlar ya─č ile ├Âld├╝r├╝l├╝r.─░├žine toz biber ve sal├ža ilave edilerek pancarlarla kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.├ťzerine su ilave edilen yemek kaynama─ča b─▒rak─▒l─▒r.Bu arada soyulan patateslerde do─čran─▒r ve yeme─če ilave edilir.

KARMA├ç: Bir tencerede bir miktar su kaynat─▒l─▒r.Kaynayan sudan daha fazla m─▒s─▒r unu ├╝zerined├Âk├╝l├╝r.Kar─▒┼čt─▒r─▒lmak yoluyla hafif ate┼čte pi┼čirilir.├ťzerine zeytin ya─č─▒ ilave edilir.M─▒s─▒r,irmik gibi taneleninceye kadar kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.├ťzerine ince do─čranm─▒┼č p─▒rasa veya ye┼čil so─čan ilave edilir,sofraya getirilir.

DEL─░O─×LAN SARI─×I: Yufkal─▒k hamur tutulur.Bu hamurdan yufkal─▒k par├žalar kopart─▒larak a├ž─▒l─▒r.─░├žine d├Âk├╝len ceviz,┼čeker serpilir ve katlan─▒r.Ya─članm─▒┼č tepsinin ortas─▒ndan ba┼člayarak yuvarlak yerle┼čtirilir.Tepsi doluncaya kadar bu i┼čleme devam edillir.Tepsinin ├╝zerine ya─član─▒r.F─▒r─▒nda pi┼čirilir.─░stenirse ├╝zerine ┼čerbet d├Âk├╝l├╝r.

K├ľY HELVASI: M─▒s─▒r unu bir miktar ya─č konarak bir kapta hafif ate┼čte kavrulur.Kavrulam i┼člemi bittikten sonra i├žine pekmez veya ┼čeker konularak kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.─░├žine kabuklar─▒ temizlenmi┼čiri ceviz ilave edilir,s─▒k─▒larak ┼čekillendirilir.

DEVE KULA─×I: Sert yufkal─▒k hamur tutulur.Kal─▒nca a├ž─▒l─▒r,├╝zerine un serpilir.G├Âz karar─▒ 5cm lik karaler halinde kesilir, kaynamakta olan suya at─▒l─▒r,s├╝z├╝l├╝r,├╝zerine eritilmi┼č ya─č,pekmez kar─▒┼č─▒m─▒ ve ├žekilmi┼č ceviz d├Âk├╝l├╝r.

PEKMEZ: Elmalar veya armutlar y─▒kan─▒r.├ľzel kaplarda tokmakla d├Âv├╝l├╝r, kazanlara veya geni┼č kaplara doldurulur.├ťzerine bir miktar k├╝l veya pekmez topra─č─▒ serpilir.Bir miktar su konup kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒r.Bir gece bekletilir.Ertesi g├╝n ├Âzel s─▒kma ara├žlar─▒ ile s─▒k─▒larak s├╝z├╝l├╝r.B├╝y├╝k tavalarda k─▒vam─▒ gelinceye kadar kaynat─▒l─▒r.

EK┼×─░: Ek┼čilik elmalar y─▒kan─▒r,tokmakla d├Âv├╝l├╝r,kazanlara ve geni┼č teknelere yerle┼čtirilir.├ťzerine az miktarda su konur.Ertesi g├╝n s├╝z├╝l├╝r.B├╝y├╝k tavalarda koyu bir k─▒vama gelinceye kadar kaynat─▒l─▒r.Kullan─▒l─▒rken suland─▒r─▒l─▒r.Komposto yerine yemeklerde yenir.

S─░RKE: Yabani ve ek┼či elmalar d├Âv├╝l├╝r,kazana veya tenekelere konulur.├ťzerine biraz su konur ve ertesi g├╝n s├╝z├╝l├╝r.Su tahta f─▒├ž─▒lara konulur, i├žine sirke mayas─▒ ilave edilir,birka├ž g├╝n sonra sirke mayalan─▒r.Kullan─▒lmaya ba┼član─▒r.Kullan─▒lan sirke kadar su ilave edilir.

KU┼× BURNU MARMELATI:Ku┼č burunular─▒ toplan─▒r,tepecikleri kesilerek y─▒kan─▒r,iyice su ile kaynat─▒l─▒r.Biraz so─čuyunca elle ezilir,s├╝zge├žten ve ince elekten ge├žirilir.┼×ekerle kaynat─▒l─▒r,koyu bir k─▒vama gelince ocaktan indirilir.


 

 

Ůenpazar Belediyesi 2014.TŘm Haklarř Saklřdřr